Tudástár

Beltéri ajtó:

A klasszikus beltéri ajtók (tömörfa, mdf, CPL, festett, furnéros) a készülő ház első valódi bútorai. A beltéri ajtók felépítésükben nem különböznek a homlokzati nyílászáróktól, csak annyiban, hogy a céloknak megfelelően előtérbe kerül a design. Kihasználva a keretszerkezetekbe építhető sokszínű és látványos alapanyagokat, kitűnő beltéri rendszereket hozhatunk létre színezett, festett üvegekkel, díszpanelekkel, díszüveges berakásokkal. Ízléses és egyben modern térelválasztóként nélkül megállják a helyüket, miközben funkcionalitásuk mit sem csorbul. Ajánljuk nedves térbe, vizes térbe, kisebb hőkülönbségű helyiségek elválasztására, biztonságot igénylő terekbe. Korlátozott igényű beltéri technológiai ajtóként is kitűnően megállják helyüket pl. hang gátló, füst gátló rendszerekben.

Műanyag profil:

A műanyag ablakok, a műanyag erkélyajtók és műanyag bejárati ajtók tok- és szárnyszerkezetét extrudált PVC profilokból készítik. Vannak más alapanyagok is, amelyek ugyanúgy PVC-ből készülnek: tokosztó, szárnyosztó, toktoldó, rugdosó (fríz), függőleges betétcsapok, sorolók, takaróprofilok.

Légkamra:

A kamrák száma a műanyag ablakkeret- és szárnyprofiljának egyik fontos tulajdonsága. A műanyag nyílászáró profilja több légcellára van osztva, és ezek határozzák meg, hogy 3, 4, 5, 6, 7, 8 kamrás az ablak. A hőszigetelésért, illetve a stabilitásért is felelős, de a jobb értékek nem feltétlenül állnak egyenes arányban a kamraszámmal.

Behúzott gumitömítés:

Vannak olyan műanyag ablaktokok és a szárnyprofilok, amelyeket úgy extrudálnak, hogy kettős gumitömítést helyezhessenek el a műanyag nyílászáróban. Ez az un. behúzott gumitömítés, melynek célja a tökéletes légzárás. A műanyag szerkezetek általában 2, vagy 3 gumitömítéssel készülnek. Beszélhetünk szárnygumiról, elsődleges és másodlagos tokgumiról, ütközőgumiról és üvegezőgumiról. Alapanyagukat tekintve léteznek valódi kaucsuk gumik, PE gumik, de a prémium kategória ezen a területen is tiszteletét teszi teflon alapú tömítők formájában.

Utólagos gumitömítés:

Néhány tok és szárnyprofil típus gyárilag behúzott tömítések nélkül készül. Ezekbe a profilokba a tömítéseket utólag teszik be, akkor, amikor a szerkezet készen van. Az utólagos tömítések között vannak egészen kiemelkedő minőségűek pl. teflonszövetes, valódi kaucsuk alapanyagúak. Utólagos gumitömítést alkalmaznak beltéri ajtók ütközési és hangnyomás gátló tömítésének javítására és felújítandó szerkezetek esetében is.

Párkányfogadó profil:

A műanyag ablakok, ajtók alján található kiegészítő profil, mely a külső és a belső párkányok szakszerű elhelyezéséhez szükséges. A profil a szerkezet szállításánál rendkívül előnyös, mivel nem a tokon, vagy az alumínium küszöbön történik a „csúsztatott” rakodás.

Párkány:

Két típusa van, a külső, illetve a belső párkány. Az ablakkáva mélységétől függ a párkány mélysége.

Párkány végzáró:

A párkány végére kerülő záró alkatrész. Célja, hogy a párkány két végét esztétikusan zárja le.

Könyöklő:

Az ablak belső oldali párkánya, ami készülhet műanyagból, fából, vagy akár márványból is.

Takaróléc:

Tekercsben vagy szálban kapható öntapadós fehér műanyag léc. A műanyag ablak illesztési hézagainak eltakarására szolgál.

Toktoldó (tokszélesítő) műanyag ablakhoz:

A profil anyagából készült profil, amely bármelyik oldalon közvetlenül csatlakoztatható a műanyag nyílászáró tokjához. Használatának célja tok szélesítése és/vagy magasítása. Alkalmazható beépítési hézag pótlásához, redőny előkészítéshez, erkélyajtóknál aljzatbeton csatlakoztatáshoz.

Soroló profilok műanyag ablakhoz:

Több műanyag ablak, műanyag erkélyajtó egymás mellé való illesztéséhez szükséges. A szerkezetek egymáshoz sorolása nem csak esztétikai feladat. Statikai szerepe is kiemelkedő lehet, ezért több soroló típust is kiemelhetünk:

Rejtett soroló (maga a soroló nem látszik, a szerkezetek síkban folytatódnak egymás mellett). Létezik olyan rejtett soroló, amelynek használata esetén a szerkezetek között nincs távolság, azonban – jórészt a gyári sorolók esetén – 1-2 mm hézaggal számolni érdemes.

H” soroló – Esztétikai szerepük kiemelkedő. A szerkezetek dilatációs mozgásából (1-2mm) fakadó hézagokat elrejti, soroló szerepe azonban mindvégig megmarad.

Statikai soroló – a szerkezetek függőleges (vagy vízszintes) merevítésében van kiemelkedő szerepük. Önálló belső acélmerevítéssel szerelik. Esztétikusak és kitűnően illeszkednek a profilok geometriája által nyújtott összképbe.

Derékszögű soroló – Ha a szerkezetek 90 fokban találkoznak, és egymás mellé szeretnénk sorolni, akkor a derékszögű soroló a legalkalmasabb profil a sorolásra. Önálló belső acélmerevítéssel szerelik, így statikailag is merevíti a teljes szerkezetet.

Szögsoroló – Ha a szerkezetek pl.15-135 fokban találkoznak, és egymás mellé szeretnénk sorolni, akkor a szögsoroló használatával oldható meg ez a feladat. Speciális belső acélmerevítéssel szerelik, így statikailag is merevíti a teljes szerkezetet. Gyártónként változnak a szögsorolók nyitási szögei.
Körsoroló – Ha a szerkezetek változó szögekben találkoznak, és egymás mellé szeretnénk sorolni, akkor ez a körsoroló használatával oldható meg. Köracél belső merevítéssel szerelik, talpazatot szerelnek, így statikailag is merevíti a teljes szerkezetet.

Hőhíd:

A szerkezetek egy olyan pontja, szakasza, vagy felülete, ami jobban vezeti a hőt, mint a szerkezet többi része. A hőáram minden esetben a melegtől a hideg felé halad. Azt, hogy egy szerkezet hőhidas, onnan lehet tudni, hogy lényegesen hidegebb a tapintása. Mivel a hőmérséklet megváltozik a szerkezetben, ez párakicsapódást, és ezáltal penészedést vonhat maga után. A hőhidak az épületkárosodás mellett jelentős hőveszteségeket okozhatnak. Nyílászárók esetében a szigeteléssel kitöltött profilelemek alkalmazásával, alacsony hőátbocsátási tényezővel rendelkező üvegek felhasználásával, valamint szakszerű beépítéssel tudjuk leginkább elkerülni. Tévhit, hogy a légkamrák számának puszta emelésével jobb értékek érhetők el.

Hő-hídmentes műanyag szerkezet:

A kültéri használatra gyártott homlokzati műanyag ablakok, ajtók a gyárilag előírt gyártmány és szakszerű beépítés esetén hő-hídmentesek. Ez azt jelenti, hogy nem keletkeznek a nyílászárón olyan hideg felületek, ahol folyamatos páralecsapódás keletkezne. Ennek ellenére nagy páratartalmú lakásokban előfordulhat, hogy az üvegmező alján kisebb páralecsapódás jelentkezik, ami több kiegészítő technikával orvosolható:
– TGI melegperemes üveg-távtartó használata
– utólagos szellőztető rendszerek beépítése

Fehér műanyag PVC ablak:

A műanyag ablak jellemzően fehér színű PVC-ből készül. A műanyag ablakgyártás évtizedes tapasztalatainak köszönhetően a legtöbb profil ellenáll az UV sugárzásnak és megtartja fehér színét. A profilok között is megkülönböztethetünk A és B osztályú fehér profilokat, melyek a kamrák falainak vastagságában különböznek. Létezik továbbá többfajta újrahasznosított profil is: szürkemagos profil fehér köpennyel és fehérített újrahasznosított profil.

Fóliás (gyárilag, vagy utólag fóliázott) műanyag ablak:

A műanyag nyílászárók nem csak fehér színben érhetők el. Létezik csak kívül színes, kívül-belül színes, vagy csak belül színes műanyag szerkezet. A színeket és a textúrákat a profilra laminált gyári dekorfóliák adják. Az utólag laminált fólia jól bírja az erős UV és napsugárzást, a nagy hőingadozást, ellenáll az időjárás viszontagságainak és a mechanikai sérülésekkel szemben is megvédi a műanyag szerkezetet. Létezik gyári színezés és Renolit fóliázás. Az Fensterplast Ablak Stúdió kizárólag gyári fóliákkal dolgozik és – ha a megrendelő nem ragaszkodik kifejezetten ehhez a technikához – nem támogatjuk az utólagos fóliázást!

Acélmerevítés:

A műanyag ablakok, ajtók szárny és tokprofiljában horganyzott acélmerevítés található. A műanyag szerkezet merevségét nagyrészt ez a merevítés adja. A vasmerevítés szükséges vastagságát a nyílászáró méretből számoljuk. A nagyobb és színes szerkezeteknél, ahol fokozott hő-és erőhatások érik az ablakot, erkélyajtót, gyárilag vastagabb acélt használunk. Ugyanilyen merevítéseket használhatunk igény szerint a toldókban, osztókban és a sorolókban is.

Vasalat:

A műanyag nyílászáró szárnyát és tokszerkezetét összekötő mozgó szerkezeti elemek, melyek biztosítják a nyílászáró funkciók működését: biztonsági követelmények kielégítése, nyitás, zárás, oldalra nyílás, bukás, forgás, szellőzés, kényszermozgások,kiemelések, stb. A vasalatok készülhetnek rozsdamentes acélból, de akár teflonos műanyagból is.

Résszellőztető vasalat:

A bukó-nyíló vasalatok kiegészítő funkciója, mely a normál bukó funkción kívül lehetővé tesz egy kb. 5 mm-es buktatást. Ez az egyszerű kiegészítés folyamatos légcserét biztosíthat.

Hibásműködtetés gátló:

A bukó-nyíló műanyag ablakok vasalatának egy lehetősége, mely a kilincs forgathatóságának letiltásával megakadályozza a vasalat helytelen pozícióba való állítását. Ezáltal a műanyag nyílászáró nyitott állapotában nem félrecsukható.

Gombafejes vasalat:

A vasalat biztonsági záró eleme a szárnyon. Gomba formájának köszönhetően a műanyag ablak szárnya bukó állásban nem emelhető ki, mert a „T” alakú zárócsap ezt megakadályozza. Fontos, hogy a rendszer csak úgy működőképes, ha a tok oldali zárfogadók (biztonsági bukókagyló) is alkalmasak a gombafejes zárócsapok fogadására.

Biztonsági vasalat:

Az erkélyajtók és ablakok két extra biztonsági fokozatú vasalattal rendelhetők. A WK1 (RC1) biztonsági vasalat esetében a nyílászáró mind a négy sarkánál található gombafejes záródási pont. A WK2 (RC2) biztonsági szint esetében az összes záródási pont gombafejes. A biztonsági zár szükséges kiegészítője a gombos, vagy kulcsos kilincs.

Rejtett vasalat:

A magasabb kategóriájú műanyag ablakokhoz és erkélyajtókhoz elérhető a rejtett vasalat. Ebben az esetben belülről nem látszanak pántok, csak a kilincs és a szárny mérete is módosul. A rejtett vasalat kombinálható biztonsági vasalattal is.

Hőszigetelő üvegezés:

Kettő, három, de a legújabb technológiáknál már négy üvegtáblát összeragasztanak távtartással, az éleket általában fekete butillal zárják le. Az üvegtáblák között távtartó kereteket alkalmaznak, mely alapesetben alumíniumból készül, magasabb minőségű nyílászáróknál hőhídmentes (műanyag+teflon) melegperemet alkalmaznak. A műanyag ablak hőszigetelését a legjobban befolyásoló alapanyag. Az Fensterplast Ablak Stúdió műanyag ablakaiba kizárólag hőszigetelő üvegezés kerül.

Argon gáz:

Az argon egy színtelen, szagtalan anyag, rossz hővezető képességű gáz. E tulajdonsága gátolja, vagy megakadályozza a lehűlt üvegfelület által továbbított hideg levegő áramlását. A 14 mm-es távtartó méret nem véletlen. Áramlási szempontból a két üveglap közé töltött gáztömeg tehetetlensége ebben a méretben a legkedvezőbb.

K vagy U érték:

Mind a kettő ugyanaz, a „K” a régi, az „U” a napjainkban használatos jelölés. Ez az érték a hőátbocsátási tényezőt jelöli. Az ablakgyártó cégek ezzel az értékkel jelölik a nyílászáró hőszigetelését. Minél kisebb ez a szám, annál kedvezőbb a hőszigetelés. Találkozhatunk még a következő jelölésekkel is:
Uf, azaz U frame – az ablakkeret U-értéke
Ug, azaz U glass – az üvegezés U-értéke
Uw, azaz U window – a teljes ablak U-értéke

Katedrál üveg:

A műanyag ablakok készíthetők olyan hőszigetelő üvegezéssel, melyek a fényt áteresztik, de az átláthatóságot művészi módon módosítják. Vannak gyakran használatos típusok: savmart, csincsilla, szatén, homokszórt, basak, fatörzs.

Stadúr:

Hőszigetelt rétegelt műanyag betét (tömör pvc + styrol hőszigetelő hab), melyet a műanyag ablakokba az üveg helyére raknak, pl. erkélyfalak falaként. Hőszigetelő szendvicspanelként is ismert.

Ablakgyártás egyedi méretben:

Az Fensterplast Ablak Stúdió nyílászáró megrendeléseinek zöme egyedi méretekkel történik, de gyakoriak a szabvány méretek is. A leggyakoribb méretekből a nagy forgalmú időszakok alatt raktárt tartunk fent, amelyből az első szállítási időponttal tudunk Önhöz eljuttatni. A műanyag ablak gyártása kb. 2-3 hetet vesz igénybe.

Nyílászárók nyitásiránya:

A nyílászárós szakma – ha lehet ilyenről beszélni – egységesített szóhasználattal jelöli balosnak, vagy jobbosnak azt, hogy a műanyag ablakok, erkélyajtók mely irányba nyílnak, azaz milyen a nyitásirányuk.
A befelé nyíló műanyag nyílászárók esetén helytállóak az alábbi meghatározások: Jobbos nyitásirányú egy egyszárnyú műanyag ablak, vagy erkélyajtó, ha a pántok belső oldalról nézve a jobb oldalon láthatók, a kilincs pedig a szárny bal oldalán. Balos nyitásirányú az az egyszárnyú műanyag ablak, vagy erkélyajtó, ahol a pántok belülről nézve a baloldalon láthatók, a kilincs pedig a szárny jobb oldalán.
A kifelé nyíló műanyag ablak, erkélyajtó, bejárati ajtó esetén ugyanúgy a pánt helye szerint nevezzük balosnak, vagy jobbosnak a nyílászárót. Fontos, hogy a szerkezetet a kifelé nyíló szerkezeteknél kívülről nézzük!

A felülvilágító probléma kifelé nyíló osztott szerkezeteknél:

Az ajánlatokban megtévesztő lehet, hogy az üvegszorítók (üveglécek) a szerkezeten láthatóak – annak ellenére, hogy kívülről tekintünk rájuk. A tervező feladata, hogy ügyeljen arra, hogy ha egy nyílászáró kifelé nyílik, akkor az üvegezőlécek a belső oldalra kerüljenek. Kezdő probléma egy osztott, kifelé nyíló felülvilágító szerkezet esetében, hogy a felső fix szerkezet üvegszorító lécei kívülre kerülnek. Könnyedén komoly biztonsági és biztosítási vitába kerülhet, aki ilyen szerkezetet kíván beépíteni. A jelenlegi tervezőprogram a Visual Window ezeket a tervezési problémákat vizsgálja és jelzi.

Szellőztető kiegészítők:

A műanyag ablakok légzárása megfelelő gyártás esetén szinte teljesen légmentes. Időszakos, páratartalom-függő légcseréhez Aereco szellőztető berendezést ajánlunk a műanyag ablakokhoz. Az Aereco szellőztető egy mechanikus szerkezet, melyben egy páraérzékeny szalag nyitja és zárja a szellőző rostélyait. Rendeletben írják elő használatát, nyílt égésterű gázkészülék esetén.

Alakos ablakok:

A műanyag nyílászárókat nem csak négyszög alakban és méretekben lehet legyártatni. Van lehetőség különböző formák kialakítására is, mint például háromszög, négy-, vagy több szögű forma, de szabálytalan négyszög kialakítására is.

Íves ablak:

Ha a ház homlokzata, vagy az elképzeléseink messze túlszárnyalnak a hagyományos formákon, lehetőség szerint tudunk íves ablakokat is beszerezni. Két fajtájukat különböztetjük meg, az egyik csoport a felül fix keretszerkezettel rendelkező ablakok, ahol az alsó rész viszont a hagyományos formákat követi és természetesen nyitható felülettel rendelkezik. A másik csoportba azok a nyílászárók tartoznak, melyek nem tartalmaznak fix szerkezetet, így teljes egészében nyithatóak. Így akár teljes kör ablak is beszerelhető új otthonunkba.

Függönyfal:

Olyan épületszerkezet elem, amelynek van egy tartó vázszerkezete, mely lehet alumínium, acél, fa. A vázszerkezet nagy üvegfelületek kialakítását teszi lehetővé. Az üvegfal az épület elé van függesztve mint egy függöny, innen kapta a nevét.

Műanyag fix üvegfal:

A fix ablak a tokprofilba szerelt hőszigetelő üvegezés. A legolcsóbb és a legegyszerűbb műanyag szerkezet. Alkalmazásánál figyelembe kell venni a tisztíthatóságot és a helyiség szellőztetési lehetőségeit, mert nincs működő szárny.

Bukó műanyag ablak:

A csak bukó funkciójú műanyag ablakot olyan helyiségekbe javasoljuk, mint, pl. a garázs, lépcsőház, vagy a pince. Kiváló kiegészítő szerkezet bejárati ajtók felett felülvilágítóként. A bukó ablak kilincse többnyire a szárny tetején található, ezért érdemes olyan helyre alkalmazni, ahol még elérhető a kilincs. Ritkább esetben rendelhető bal, vagy jobb oldali kilinccsel is. Tisztításhoz a bukó ablak pántja egyszerűen kiakasztható. Ha van rá lehetőségünk, bukó ablak helyett tervezzünk bukó-nyíló műanyag ablakot, mivel az lényegesen praktikusabb. Magasan beépített bukó ablakhoz használható távnyitó szerkezet zsinóros, rudas vagy flexibilis működtetéssel.

Nyíló ablak, erkélyajtó:

Csak nyíló funkciójú, egyszárnyú műanyag ablak, erkélyajtó. A kilincs 2 állású. Függőlegesen lefelé zárt állapotban, vízszintesen nyitott állapotban működik a nyílászáró.

Bukó-nyíló ablak, erkélyajtó:

A megnevezés alatt az egyszárnyú kivitelű műanyag ablakot, vagy erkélyajtót értjük bukó és nyíló funkcióval. A kilincsnek négy állása van. Függőlegesen lefelé zárt állapotban, vízszintesen nyitott állapotban, függőlegesen felfelé bukó funkcióban működik a nyílászáró. Ha a kilincs 45 fokban felfelé áll, úgy résszellőztető funkcióban van a szerkezet. A bukó-nyíló műanyag ablakok és erkélyajtók alapfelszereltsége a résszellőztető és a hibásműködést gátló vasalat.

Váltószárnyas (középen nyíló) nyílászárók:

A kétszárnyú (középen felnyíló) műanyag ablakok, erkélyajtók két szárnyát kitárva középen nincs a tokban osztó. A főszárnyon található a kilincs, ez nyitható először, vagy buktatható is igény szerint. A másodszárny (váltószárny) nyílik másodikként. Ezen a szárnyon bukó funkció nem lehetséges.
A jelenleg használatos kétszárnyú szerkezetek középen kapcsolódó profiljait az un. stulp profillal teszik egymással összezárhatóvá. Létezik azonban kifejezetten olyan váltószárny profil is, amely nem igények stulp profilt, hanem a falc kialakítása olyan, hogy az ellenkező oldali szárnyfalc fogadására alkalmas.

Tokosztott nyílászárók:

Ezeknél a nyílászáróknál a tokot osztjuk meg egy un. tokosztó profillal. Az így gyártott osztott ablak szárnyait kinyitva középen látható marad az osztás. A tokosztott ablak szárnyai külön-külön nyithatók, de akár külön-külön buktathatók is. Speciális esetben a két szárny középről nyílik, így mindkét szárny pántja az osztón fog elhelyezkedni. A tervezésnél már figyelni kell arra, hogy a tokosztó kellően széles legyen (elférjen a két szárny nyitott állapotban) és az acélmerevítés is alkalmas legyen ugyanezen két szárny – statikailag helyes megtartására

Kifelé nyíló nyílászárók:

A magyarországi nyílászáró gyártási gyakorlatban befelé nyíló ablakokat, erkélyajtókat terveznek az épületekhez, lakóházakhoz, a kifelé nyíló műanyag ablakok ritkák. Ez azonban egyáltalán nem igaz a kifelé nyíló bejárati ajtók esetében. Tervezésénél, színes kivitelénél a körültekintő szakértelem elengedhetetlen.

Kilincsek műanyag ablakokhoz:

A fehér műanyag ablakokhoz, erkélyajtókhoz alapáron tartozik a fehér kilincs, a dekorfóliás (faerezetű) színes műanyag nyílászárókhoz általában a sötétbarna kilincs. Igény szerint választható azonban arany, bronz, króm, vagy réz színű kilincs is és van lehetőség a beltéri ajtókhoz választott kilincsekkel színben és formában összeillő ablakkilincsek rendelésére is.

Alumínium küszöb:

A nyíló (és bukó-nyíló) erkélyajtók készülhetnek alacsony alumínium küszöbbel is. Előnye, hogy könnyen átléphető, esztétikus. Légzárása a tokküszöbös megoldáshoz képest gyengébb. Emelő-toló ajtónál csak alumínium küszöbös kivitel létezik.

Tokküszöb:

Az erkélyajtók tokküszöbbel is készülhetnek. Ez esetben nyílászáró tokprofilja jelenik meg küszöbként is. Előnye a szinte tökéletes hőszigetelés és légzárás, hátránya, hogy az alsó tokelem magasságát át kell lépni. Toló-bukó erkélyajtónál csak tokküszöbös kialakítás létezik.

Műanyag ablakok gyártási mérete:

A ház alaptervein az ablakokat és erkélyajtókat a tervező névleges mérettel tünteti fel, mely nem a nyílászáró valódi gyártási méretét jelöli. A valódi gyártási méretet sok tényező befolyásolja (pl. párkányfogadó profil, tokszélesítő profil, redőnykiképzés, stb..). A nyílászárók gyártási méreteit szakemberrel kell leméretni, és a műszaki részleteket is pontosítani kell mielőtt a megrendelés megtörténik.

Falnyílásméret, kőméret:

A falnyílás méretet a kőműves mesterek kőméretnek is nevezik. A terven szereplő névleges méreteket szokták falnyílásként elkészíteni, a műanyag ablak gyártási méretét az ablak gyártójával ennek alapján kell megterveztetni.

Műanyag ablakok névleges mérete:

Egy házterven a tervező az ablakokat és erkélyajtókat névleges mérettel tüntetik fel, mely nem a nyílászáró valódi gyártási méretét jelöli. A valódi gyártási méretet sok tényező befolyásolja (pl. párkányfogadó profil, tokszélesítő profil, redőnykiképzés, stb..). A nyílászárók gyártási méreteit szakemberrel kell leméretni, és a műszaki részleteket javasolt pontosítani mielőtt a megrendelés megtörténik.

Nyílászárók helyszíni felmérése:

Az ablakfelmérés szinte elengedhetetlen feladat egy megrendelés során. Különösen ablakcserénél beszélhetünk olyan összetett feladatról, amely nem csak elméleti, de gyakorlati hozzáértést is követel. Számos olyan tényezőt kell figyelembe venni, amit csak tapasztalt szakértővel javasolunk elvégeztetni. Az Fensterplast Ablak Stúdió műszaki-beépítési szakértői mindig a helyszíni adottságoknak legmegfelelőbb kialakítású és méretű szerkezetre tesznek javaslatot.

Nyílászárók szállítása:

Az elkészült műanyag nyílászárókat országszerte kiszállítjuk. Egyéni szállítás esetén a nyílászárók átvétele az Fensterplast Ablak Stúdió raktárában történik.
A nyílászárók helyes tárolása: az ablakokat, erkélyajtókat és minden műanyag nyílászárót fedett, a tűző naptól védett, zárható helyen javasolt tárolni. Minden nyílászáró aljára párkányfogadó profilt csavarozunk, ami a szállításnál és a tárolásnál is jó szolgálatot tesz. A védőfóliát a tárolás ideje alatt ne távolítsuk el. A szerkezetek állítva, kis dőlésszöggel egymásnak dönthetők, de a felületek egymástól jól különüljenek el. Hajtogatással egyszerű távtartót készíthetünk szürke hullámpapír kartonból

Bontásos beépítés, ablakcsere:

A műanyag ablakok beépítésére csak a meglévő (fa) ablakok kibontása után kerülhet sor. A bontásnál a lehető legkevesebb falroncsolást végeznek a szakemberek. A bontásos beépítések nagy többségénél csak a belső falfelület visszajavítása szükséges.

Tokba építés:

Csak jó állapotú gerébtokos ablak esetén alkalmazható beépítési módszer, amelynél a régi fa nyílászáró tokszerkezete nem kerül kibontásra, hanem arra építik rá az új műanyag ablakot és az illesztési hézagot takarólécekkel fedik le. Gyors, tiszta beépítés, mely után nincs szükség kőműves festő szakmunkára. Hátránya azonban, hogy az üveg felülete csökken és a hőszigetelési problémát a régi tok mellett és a redőnytoknál nem szünteti meg.
Jellemző megoldása az un. renováló tokok alkalmazásával készített szoknyás tokkeret.

Tokrögzítő (szerelő) csavar:

A nyílászárók beépítésére szolgáló elem. Megkönnyíti az ajtók és ablakok beépítését. Tiplit nem igényel, és előfúrás után a beépítendő nyílászáró könnyen rögzíthető a falhoz.

Szerelőfül:

A beépítendő ajtó, ablak oldalára csavarozható elem melynek segítségével a nyílászáró rögzíthető a falhoz.

Nyílászáró elhelyezési sík:

a fal vastagságon belül az ablakok, bejárati ajtók, erkélyajtók, emelő-toló erkélyajtók elhelyezési helye. A nyílászárók beépítési síkját több minden befolyásolja, esetleges redőnyszerkezetek szerelése más árnyékolástechnika, homlokzati kinézet stb.

Első típusvizsgálat:

az ajtók és ablakok megfelelőségi igazolásának kiadásához a gyártónak szüksége van egy úgynevezett első típusvizsgálatra egy kijelölt vizsgálólaboratóriumban. Ekkor vizsgálják meg az ajtók és ablakok vízzárást, légzárását, szélállóságát, hő átbocsátását valamint a biztonsági eszközök teherviselő képességét. A gyártó által készített nyílászárók első típusvizsgálataink eredményeit az Első Típusvizsgálati Jegyzőkönyvben rögzítik. Ezután a nyílászáró gyártónak be kell vezetni az üzemi gyártás – ellenőrzési rendszert, mellyel a gyártó garantálja, hogy a bevizsgált ajtók és ablakok bevizsgált eredményei folyamatosan teljesülnek.

CE jelölés:

A nyílászáró gyártó az Első Típusvizsgálati Jegyzőkönyv és Üzemi gyártás – ellenőrzési rendszer megléte után kiállítható a megfelelőségi nyilatkozat és használható a CE – jelölés a fa ajtókra és ablakokra. A megfelelőségi nyilatkozatnak tartalmazni kell az ajtók és az ablakok gyártójának főbb adatait és azok felhasználási lehetőségeit. A CE – jelölés az ajtó vagy ablak bármely látszó felületén elhelyezhető.

Ablakok ás ajtók tárolása:

Mind a műanyag, mind a fa ajtókat és ablakokat becsomagolva száraz helyen kell tárolni. A fa nyílászárókat falnak támasztva enyhén megdöntve kell tárolni. Tároláskor mindig ügyelni kell a fa ajtók és ablakok sérülés elleni védelmére.

Fa – PVC alumíniumborítás:

A nyílászáró külső részére kerülő borítás. A borítás alkalmazható ablakok és erkélyajtók külső takarására. A beépített fa nyílászárónak nincs kültéri kezelési költsége. Bejárati ajtók esetén ritkán alkalmazzák.

Finombeállítás:

A beépített ajtók és fa ablakok finombeállítását elvégezve biztosítjuk a nyílászáróink akadálymentes működését.

Egyedi méret:

A szabványban meghatározott mérettől való eltérés. A ma gyártott nyílászárók jelentős része egyedi méretben készül. A fából és a műanyagból készült ablakok és ajtók teljes mértékben ki tudják elégíteni az ilyen irányú igényeket.

Utólagos szigetelés:

Régebbi nem jól záródó ajtók és ablakok, szárny vagy tokszerkezetébe beépített gumitömítést nevezzük utólagos szigetelésnek.

Árnyékolástechnika:

A nyílászárókra kerülő külső vagy belső oldali minden – árnyékolásra szolgáló rendszer.

Beépítési mélység:

Hibás kifejezés. A profil vastagságáról van szó.

Névleges méret:

Az épület szerkezetében, falazatában kihagyott nyílás, melybe bejárati ajtók, erkélyajtók, beltéri ajtók, ablakok és más nyílászárók kerülnek beépítésre. Az elkészült nyílászárók mérete mindig kevesebb, mint a névleges méret. Tervrajzokon az ablakok és ajtók névleges méretei vannak feltüntetve.

Falnyílásméret:

Az épület falazatán kihagyott ajtók és ablakok befogadására szolgáló nyílásméret egyenlő a megtervezett névleges mérettel.

Gyártási méret:

Ablakok, erkélyajtók, bejárati ajtók, beltéri ajtók gyártási mérete. A nyílászárók gyártási mérete, oldalanként 1 – 1 cm kisebb, mint a névleges méret. Pl. 120 x 120 cm nagyágú ablak gyártási mérete 118 x 118 cm.

Gurtni:

A redőny kézi mozgatására szolgáló heveder.

Lamella:

A redőnyökben vízszintesen található redőnylécek.

Üvegezőléc:

A nyílászáró anyagából készül, az üveget szorítja a profilhoz.

Szúnyogháló, rovarháló:

A nyílászáró külső síkjára kerülő keretes hálóanyag. Célja, hogy megóvja lakterünket a rovaroktól, szúnyogoktól.

Távnyitó:

Magasan elhelyezett nyílászárók működtetésére szolgáló karos szerkezet, ami rudas, vagy acél bovdenes működtetésű.

Télikert:

A télikert olyan építmény vagy épületrész, melyet alapvetően azért hoztak létre, hogy a növények a tél beálltával ide kerüljenek, így a kert érzetét keltik a hűvösebb évszakokban is. Oldalai nagy üvegfelületekből állnak, rendszerint a teteje is átlátszó vagy fényáteresztő, így minden évszakban sok fényt kap, mely ideális a növények számára.  A télikert manapság már kiegészül egyéb funkciókkal is, lehet akár nappali, étkező, esetleg wellness rész is.

Parapet:

A parapet az ablaknyílás alsó részétől a padlóig mért távolság.

Pergola:

Általában fából készült árnyékoló szerkezet, mely oszlopokból és hosszanti, vízszintes gerendákból áll. Célja, hogy áttört árnyékot adjon és felületet biztosítson a kúszónövényeknek, hogy belekapaszkodva lugast hozzanak létre.

Zsalugáter:

a fa nyílászáró külső oldalára szerelt passzív árnyékoló. Nyáron óvja otthonunkat a felmelegedéstől és védelmet nyújtanak a beépített nyílászáróknak. Zsalugáterek készülhetnek egyszárnyas, kétszárnyas és többszárnyas harmonika kivitelben. A zsalugátereket két nagy csoportba oszthatjuk fix lamellás zsalugáter és mozgatható lamellás zsalugáter. A zsalugáter felszerelhető minden fa nyílászáró szerkezetre, csak helyet kell biztosítani a zsalugáter külső falra nyíló szárnyainak. Kevés hely esetén harmonika szárnyas kivitelben gyártott zsalugátert tudunk felrakni a nyílászáró elé. Zsalugáterek és spaletták kitámasztása történhet falba fúrt kitámasztó beakasztásával vagy úgynevezett automata kitámasztóval. A szárnyak kinyitása és becsukása történhet kézzel, belűről kezelhető hajtókarral vagy elektromos motorral.

Spaletta:

A nyílászáró elé szerelhető árnyékoló, ugyanaz a szerepe, mint a zsalugáternek. A spaletta nagyban eltér a zsalugátertől a spaletta szárny tömör szerkezetű. A spaletta szárnyak kitűnően díszíthetőek a betéteken kivágott különböző mintákkal. A spaletta és zsalugáter szárnyak kombinálhatóak egymással és így impozáns kinézetet adhatunk otthonunk nyílászáróinak.

Redőny:

a nyílászáró kültéri oldalára szerelt árnyékoló szerkezet, melynek fontos szerepe lehet az ajtók és ablakok megvédésében az időjárás ellen. Javítja a nyílászáró hőszigetelési értéket valamint szerepet tud játszani a betörés elleni védelemben.

Redőny típusok:

Alumínium redőny, műanyag redőny és faredőny. Mindhárom típus felszerelhető a fa ablakokra, fa erkély és terasz ajtókra, fa emelő-toló erkélyajtókra és fa harmonika erkély ajtókra. A redőny színe hozzáigazítható a fa nyílászáró színéhez.

Redőnytok típusok:

Külső tokos redőny, vakolható tokos redőny és belső tokos redőny. A fa nyílászárók bármelyikére felszerelhetőek a fent megnevezett redőny típusok.

Mobil szúnyogháló:

Ajtóra vagy ablakra szerelhető, amely ablak esetében felfelé húzható ajtó esetén elhúzható kivitelben kerülhet a fa nyílászárótok szerkezetére. A felfelé mozgatható, mobil szúnyoghálók bele kerülhetnek redőnyrendszer szerkezetbe, de a redőnytől függetlenül működnek.

Reluxa:

Belső árnyékoló, amely a nyílászáró belső oldalára szerelhető.

Vászonroló:

Ajtók és ablakok belső oldalára szerlehető. A nyílászáróra szerelt vászonroló anyaga lehet fényzáró, fényáteresztő, reflexiós, alupigmentált (tetőablakra) vagy napháló.

Napellenző:

Erkélyajtók, teraszajtók, emelő-toló erkélyajtók, harmonika erkélyajtók elé szerelt árnyékoló. Napsütéskor árnyékot vet a nyílászáró elé csökkentve ezzel a lakás felmelegedését.

Gyártói kapcsolatok:

Sok nyílászáró kereskedő cég még mindig nem tulajdonít stratégiai jelentőséget az elmélyült gyártói kapcsolatoknak – pedig gyakran ezen az egy ponton áll, vagy bukik az arra épülő folyamatok sikere. Egy megalapozott, hosszútávra előremutató kapcsolat kihat az állandó minőség biztonságára, a szoros határidők betartására – egyáltalán a folyamatosságra.
Kérésére segítünk Önnek a gyártói beszerzési folyamatok átláthatóbbá tételében; viszonteladóinknak a költséghatékonyság növelésében, lakossági ügyfeleinknek a bizalom megalapozásában. Az Fensterplast Ablak Stúdió a beszerzési folyamatok rendszeres felülvizsgálatát támogatja, és igazodik a gyártó beszállító logisztikai stratégiájához. Ez hosszú távon elősegíti a fejlődést egyéni és céges szinten, hisz mindenkinek érdeke a racionalizálás.

Árajánlat

A közvetlenül a nyílászáró gyártótól kért ajánlat előnye lehet, hogy az adott gyártói legalacsonyabb árat kaphatja meg. Ha azonban úgy dönt, hogy közvetett, kereskedelmi beszerzési forrást választ, egy árajánlatkérés során több gyártó cég kerül(het) megversenyeztetésre. A folyamatos árkontroll biztosítja, hogy Önhöz már a legkedvezőbb és a legoptimálisabb megoldás kerül. Az Ablakbázis gyártói kapcsolata – ezzel együtt árképzése is ily módon – szilárd alapokon nyugszik.

Kapcsolattartás

Közvetlen gyártói kapcsolat esetében Önnek kell informálódnia a gyártási folyamatról, a várható kiszállításról, beérkezésről. Így alkalma nyílik a határidők betartatása és a gyártási folyamat felülvizsgálata során érdekeinek érvényesítésére, de talán Önnek is ismerős lehet a probléma, hogy a rendelési érték nagyban befolyásolhatja a gyártói magatartást. Ugyanakkor a kereskedő részéről erősített gyártói kapcsolatok célja a mindig azonos színvonalú megrendelői érdekképviselet biztosítása. További előnyt jelenthet Önnek az azonnali rendelkezésre állás, a kereskedői készlet- és raktármenedzsment.

Műszaki egyeztetés

A Fensterplast Ablak Stúdió közvetlen gyártói-mérnöki kapcsolata biztosítja:
– valóban a kívánt termékre szabott műszaki megoldások kerülnek Önök elé
– a kapcsolódó beszerzési folyamatokat időben meggyorsíthatjuk
– alternatív alapanyagok a beszerzői mérnökség támogatásával javasolhatunk (merevítés, vasalat, üvegszerkezet, stb.)
A fentiek nagyban hozzájárulhatnak az elváráshoz, ami egyfajta ésszerű energiaráfordítás legyen szó ügyfeleinkről, kereskedőinkről vagy akár saját tervezőmérnökeinek idejéről.

Mérnöki támogatás

A gyártótól történő közvetlen megrendeléssel szemben egy további fontos előnyhöz juthat, ha kereskedelmi csatornát vesz igénybe nyílászáró beszerzéséhez. A mérnöki támogatás lehetőségét felhasználva jelentősen csökkenthető a gyártáshoz kapcsolódó műszaki egyeztetések száma, mellyel jelentős időt takaríthat meg, hisz az eredményeket már az ajánlatnál kézhez veheti.

Minőség ellenőrzés

A beszállítói teljesítést követő első feladat a termék átfogó és maradéktalan minőségellenőrzése. A gyártói kapcsolatok egyik előnye, hogy a gyártó és az alapanyag beszállító rendszereihez kapcsolt standard követelményeket az aktuális legmagasabb színvonalú minőségbiztosítási rendszereken keresztül kell(!) végrehajtanunk. Ez nem egy opció, hanem természetes kötelezettség.